streda 21. novembra 2012

Vedieť hospodáriť sa oplatí

Mať jasno a systém vo svojich financiách je veľmi dôležité, ak chce byť človek bohatý. Nielen, že sa Vám to oplatí, ale dokonca vás to aj odmení. Je to úplne jednoduchý systém, ale zložitý pre ľudí ktorý majú nízku zodpovednosť a sebadisciplínu.

Veľmi dobrá kniha na túto tému je od Napoleona Hilla - Myslením k bohatstvu, hlavnou ,,poučkou" ak sa to dá nazvať znela zaplať najprv sebe. Ukážem Vám ako na to.

10% z každého príjmu si odložte na účet alebo do ,,prasiatka" a tieto peniaze ste zaplatili sebe. Nesmiete sa ich nikdy podotýkam nikdy dotknúť sú to vaše peniaze nie peniaze obchodníka u ktorého si kúpite nové šaty. Môžte ich použiť jedine na investovanie aby sa rozrastali. Nazrieť si ho finančná sloboda lebo pomocou tohto účtu ju získate.

10% z každého príjmu si odložte na účet a dajte mu názov ,,Väčšie výdavky" pod tým myslím auto dovolenka, počítač a podobne. A tieto peniaze ich potom na tieto veci použiťe.

55% z každého príjmu máte na veci ktoré využivaťe denne. Ako jedlo, hygienické potreby a pod. S týmto môžte pohybovať ľubovoľne.

20% z každého príjmu si odložte na zábavu. To sú všetky veci ktoré Vám robia radosť. Či už je to diskotéka, kino, oblečenie, pernamentka do telocvične. Najlepšie je aby ste každý mesiac tento účet minuly a tým sa odmenili po dobre vykonanej práci.

5% z každého príjmu darujte. Robíte druhým to čo chcete aby robili Vám. Peniaze darujte na charitu, nechajte tringelt v kaviarni, darujte ich bezdomovcovi na ulici. Budete mať zo seba omnoho lepší pocit a tie peniaze sa Vám určite vrátia.

Bonusy - každý pozná keď príde večer domov a vyberie drobné z vrecka. Toto je Váš bonus robte s ním čo chcete a ako potrebujeťe podľa situácie ale odporúčal by som tento bonus vložiť na účet ktorý  ste si označili ako finančná sloboda.

Peniaze si treba vážiť a starať sa o ne a oni sa postarajú o Vás. Prajem krásnu finančnú slobodu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára